17 VII 2019 Innowacje wzmacniające potencjał rolnictwa terenów górskich

Innowacje wzmacniające potencjał rolnictwa terenów górskich, to temat omawiany podczas konferencji, która odbywała się 17 lipca 2019 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

– Chcemy rozwijać rolnictwo w górach, bo bez niego góry staną się martwe i turystów tam nie będzie – powiedział podczas konferencji minister Jan Krzysztof Ardanowski.

To kolejna, po odbywającej się kilka miesięcy temu w Balicach, konferencja z cyklu Innowacyjne rozwiązania dla polskiego rolnictwa. Podczas dzisiejszego spotkania prezentowano innowacje wzmacniające potencjał rolnictwa terenów górskich. Uczestnikami wydarzenia byli przedstawiciele sejmu, administracji rządowej, samorządowej, jednostek doradztwa rolnego, związków i organizacji rolniczych, jednostek naukowych, a także mieszkańcy obszarów górskich.

– Góry są ważnym dla rolnictwa obszarem, zarówno gospodarczym, ekologicznym, jak i kulturowym. Dziś mówimy o tym, jakie działania podjąć, aby na tym terenie rolnictwo utrzymać, rozwijać lub tam gdzie ono uległo wypchnięciu tam je przywrócić. Chcemy, żeby ludzie niezależnie od tego w jakim rejonie naszego kraju żyją, mieli podobne możliwości rozwoju i realizacji swoich pragnień – mówił minister. Szef resortu rolnictwa zaznaczył, że atutem gór są nie tylko piękne widoki, lecz także agroturystyka oraz wysokiej jakości produkty wytwarzane z miejscowych surowców, jak na przykład oscypki czy bryndza.

W resorcie rolnictwa trwają prace nad przygotowaniem odpowiedniego programu wsparcia rolnictwa na obszarach górskich, który poprawi rentowność produkcji rolnej oraz pozwoli zachować unikalność tych terenów. Program powinien również pomóc w podtrzymaniu rolniczego wykorzystania gruntów rolnych na obszarach górskich.

Minister podkreślił, że w górach produkcja rolna jest trudniejsza i potrzebne jest tu specjalne wsparcie. Zdaniem szefa resortu nie powinny to być dotacje, ale inne formy wsparcia np. pomoc w promowaniu produktów górskich, czy wyższy zwrot akcyzy za paliwo rolnicze. Szef resortu przypomniał, że na korzyść obszarów górskich zostały zmienione zasady wyznaczania obszarów o trudnych warunkach gospodarowania (ONW), które  uprawniają do starania się o wyższe wsparcie.

– Dochody rolników powinny jednak pochodzić z dobrze zorganizowanej produkcji i sprzedaży za dobrą ceną produktów wysokiej jakości. Musimy zastanowić się wspólnie nad tym jakie rozwiązania wprowadzić, aby produkty te były dostępne na rynku i rozpoznawalne jako produkty wyróżniające się jakością – mówił minister i dodał, że jednym z dobrych rozwiązań jest aplikowanie o unijne certyfikaty żywności. Dzięki nim produkt jest chroniony, a jednocześnie producent uzyskuje wyższą cenę, natomiast konsument gwarancje jakości i pochodzenia.

Jako dobry przykład tego typu działań minister Ardanowski wskazał Włochów, którzy zarejestrowali już w unijnym systemie 299 swoich produktów, podczas, gdy Polska w ciągu 15 lat zarejestrowała tylko 42.

Kolejnym dobrym rozwiązaniem dla tych terenów jest, w opinii ministra, rozwój rolniczego handlu detalicznego.

– Obecnie obowiązujące w Polsce przepisy są bodaj najlepsze w Europie i umożliwiają praktycznie sprzedaż wszystkiego, co rolnicy mogą wytworzyć. W tej chwili 4,5 tys. gospodarstw sprzedaje żywność przetworzoną w gospodarstwie, a ok. 11 tys. zajmuje się sprzedażą produktów nieprzetworzonych – informował szef resortu rolnictwa.

Kolejnym rozwiązaniem dla terenów górskich może być reaktywowanie małych ubojni.

–  Przywrócimy możliwość uboju zwierząt w małych gospodarstwach, podobnie jak jest to w Austrii, czy Bawarii. Jest to szczególnie ważne nie tylko w przypadku bydła, ale także innych gatunków zwierząt, np. na terenach górskich owiec. Przygotowujemy już  odpowiednie przepisy w tej sprawie. Bedą musiały być one notyfikowane w KE, ale spodziewam się, że w świetle rozwiązań stosowanych w innych krajach problemów z tym nie będzie – zaznaczył minister.

Identyfikując potrzeby i wyzwania, na które powinna reagować polityka górska MRiRW, podjęto dotychczas szeroką współpracę z regionami województw Polski południowej. W tym zakresie prowadzone były również prace w ramach Porozumienia Rolniczego.

Źródło:MRiRW
Zdjęcie: pixabay.com

Na tym spotkaniu obecny był Pan Jerzy Hławiczka, Członek Zarządu Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

Kontakt

Krajowe Zrzeszenie Producentów
Rzepaku i Roślin Białkowych

ul. Szkolna 2/4 pok. nr 403
00-006 Warszawa
Tel: 882 133 153
E-mail: biuro@kzprirb.pl

Kontakt w terenie

Pobierz magazyn

Nr 53/2019

Najnowszy numer gazety “Nasz Rzepak”, pobierz najnowszy numer.

zobacz więcej

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas najnowsze artykuły oraz aktualne informacje zapisz się na newsletter.