26 VIII 2019 – Krajowy Dzień Soi

W Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Chrząstowie koło Nakła nad Notecią zorganizowany dziś został Krajowy Dzień Soi. Uczestniczył w nim minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Minister przedstawił wizję zmniejszania deficytu krajowego białka paszowego poprzez zastępowanie białka importowanego białkiem rodzimej produkcji .

 – Uprawa soi w Polsce jest nie tylko możliwa, ale bardzo potrzebna, aby przynajmniej w części uniezależnić się od importu białka paszowego – podkreślił minister Ardanowski.

Uczestniczący w  imprezie dyrektor Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych prof. dr hab. E. S. Gacek przedstawił wyniki prac nad przydatnością odmian soi do uprawy w Polsce. Natomiast dyrektor Stacji Oceny Odmian w Chrząstowice Beata Kaliska, przedstawiła wyniki prac nad przydatnością odmian soi do uprawy w województwie kujawsko pomorskim.

Minister Ardanowski przyznał, że wielkim problem jest uzależnienie produkcji zwierzęcej w naszym kraju od zewnętrznego źródła białka, jakim jest modyfikowana genetycznie śruta sojowa. Podkreślił, że soja jest rośliną wartościową, która dla świata jest bardzo ważna.

– Uprawę soi w Polsce umożliwia, postęp hodowlany. Jak wynika z badań może być ona uprawiana  właściwie w całej Polsce. W latach 50. czy 60. podobnie przedstawiała się sytuacja z uprawą kukurydzy, a teraz kukurydzę możemy uprawiać nawet w Skandynawii. To też pokazuje jak ogromny wkład w rozwój rolnictwa wnosi hodowla roślin – zaznaczył szef resortu rolnictwa.

– Niezwykle ważny jest unikalny w skali Europy prowadzony w Polsce program badań porejestrowych odmian roślin, który przed wieloma laty stworzył COBORU – powiedział Jan Krzysztof Ardanowski i zaznaczył, że ważne jest abyśmy umieli z tego ogromnego zasobu odmian skorzystać.

– Chodzi o to, żebyśmy wiedzieli i mieli pewność, jak w poszczególnych regionach naszego kraju plonują poszczególne odmiany wskazane przez COBORU – podkreślił minister.

W Polsce na zakup śruty sojowej przeznacza się rocznie około 4 mld zł. Według ministra Ardanowskiego znaczna część tego białka mogłaby zostać zastąpiona białkiem krajowym.

Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych na Krajowym Dniu Soi reprezentowali:

Juliusz Młodecki – Prezes KZPRiRB

Grażyna Leśna – Członek Zarządu KZPRiRB

Mieczysław Kowalczyk – Członek Zarządu KZPRiRB

Stanisław Matuszewski – Członek Zarządu KZPRiRB

Źródło: MRiRW
Zdjęcie: MRiRW

Kontakt

Krajowe Zrzeszenie Producentów
Rzepaku i Roślin Białkowych

ul. Szkolna 2/4 pok. nr 403
00-006 Warszawa
Tel: 022 826 80 07
E-mail: biuro@kzprirb.pl

Kontakt w terenie

Pobierz magazyn

Nr 52/2019

Najnowszy numer gazety “Nasz Rzepak”, pobierz najnowszy numer.

zobacz więcej

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas najnowsze artykuły oraz aktualne informacje zapisz się na newsletter.