ŻYWIENIE DROBIU RODZIMYMI PRODUKTAMI BIAŁKOWYMI W ALTERNATYWIE DO SOI POCHODZĄCEJ Z IMPORTU. KRD-IG ORAZ KZPRIRB PODPISAŁY POROZUMIENIE.

Logo KZPRiRB 2krd

ŻYWIENIE DROBIU RODZIMYMI PRODUKTAMI BIAŁKOWYMI W ALTERNATYWIE DO SOI POCHODZĄCEJ Z IMPORTU. KRD-IG ORAZ KZPRIRB PODPISAŁY POROZUMIENIE.

1 października 2018 r. odbyło się uroczyste podpisanie porozumienia między Krajową Radą Drobiarstwa – Izbą Gospodarczą (KRD-IG) a Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku  i Roślin Białkowych. Porozumienie dotyczy m.in. prowadzenia wspólnych działań w zakresie wykorzystania w żywieniu drobiu rzepaku oraz śruty rzepakowej jako znakomitej alternatywy dla soi pochodzącej z importu. Ceremonii towarzyszyła debata z udziałem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, koncentrująca się na potrzebie poszukiwania nowych rozwiązań w żywieniu drobiu w kontekście zrównoważonego rozwoju polskiego rolnictwa. Spotkanie było pierwszym krokiem do realizacji projektu, który zapewni Polsce tzw. bezpieczeństwo białkowe, czyli możliwość wykorzystywania w żywieniu drobiu białka z krajowych upraw.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

zdj: Witold Katner, Juliusz Młodecki, Piotr Kulikowski, Jan Krzysztof Ardanowski

Konferencję w Centrum Prasowym Międzynarodowych Targów Poznańskich otworzył Minister Jan Krzysztof Ardanowski, który omówił wyzwania przed jakimi stoi polskie rolnictwo oraz podkreślił, jak ważne jest dla kraju bezpieczeństwo białkowe. Po przemówieniu Ministra Adam Stępień, Dyrektor Generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, wygłosił prelekcję na temat rzepaku jako podstawowego źródła białka pozyskiwanego z rodzimych upraw oraz jego zastosowania w sektorze drobiarskim w Polsce. Kolejnym punktem spotkania była debata, w której udział wzięli Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Piotr Kulikowski – Prezes Zarządu KRD-IG oraz Juliusz Młodecki – Prezes Zarządu KZPRiRB. Spotkanie zakończyło się oficjalnym podpisaniem porozumienia między KRD-IG a KZPRiRB, dotyczącego m.in. prowadzenia wspólnych działań w zakresie poszukiwania nowych i wykorzystania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy, służące popularyzacji krajowych źródeł białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu. Ważnym punktem są również wspólne wystąpienia wobec organów administracji rządowej w przedmiotowym obszarze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

zdj. Adam Stępień

– Misją KRD-IG jest działanie na rzecz ochrony interesów polskich rolników oraz przetwórców, w tym w szczególności uczestników łańcucha produkcji paszowej i drobiarskiej. Oficjalne nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbać o rozwój polskiego sektora  rolno-spożywczego poprzez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu. Rzepak jest często niedocenianym źródłem białka. My dostrzegamy jego potencjał i chcemy zachęcać hodowców oraz producentów drobiu, by wykorzystywali produkt, który stanowi pełnowartościową, krajową alternatywę dla importowanej soi. Jednak aby ten projet odniósł sukces, konieczna jest współpraca między przedstawicielami sektora rolno-spożywczego oraz wsparcie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrzebne jest zwiększenie dostępności surowca zawierającego białko w cenach konkurencyjnych w stosunku do zagranicznych rynków. Należy również pochylić się nad kwestią budowania fundamentu naukowego, który pozwoli opracowywać nowe receptury i technologie, umożliwiające jak najbardziej efektywne wykorzystywanie białka krajowego
w żywieniu drobiu. By osiągnąć ten cel, konieczna jest współpraca między ośrodkami badawczo-naukowymi a hodowcami i producentami pasz. Następnym niezbędnym krokiem jest realizacja inwestycji, które pozwolą na wprowadzenie tych receptur oraz technologii na skalę przemysłową. Wówczas będzie można mówić o pełnym sukcesie przedsięwzięcia. W ramach porozumienia będziemy wspólnie z KZPRiPB podejmować inicjatywy, przybliżające nas do tego celu
skomentował wydarzenie Piotr Kulikowski, Prezes KRD-IG.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

zdj. Jan Krzysztof Ardanowski

– Obecnie powierzchnia upraw rzepaku w Polsce wynosi około ponad 900 tys. ha, ale możliwe jest jej zwiększenie nawet do poziomu 1,1 mln ha. Możliwości produkcyjne są więc duże. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa tego surowca trafia na eksport. Zagospodarowanie go w kraju mogłoby znacząco wpłynąć na ekonomię sektora rolniczego, ponieważ zamiast importować soję, rolnicy wykorzystywaliby tańszy, krajowy produkt. Wierzę, że wspólnie z KRD-IG przyczynimy się do tego i osiągniemy cel, jakim jest wykorzystanie najlepszych krajowych źródeł białka paszowego, które będą mogły być zastosowane na szeroką skalę w żywieniu zwierząt – dodaje Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

zdj: Witold Katner, Juliusz Młodecki, Piotr Kulikowski, Jan Krzysztof Ardanowski

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komunikat prasowy PSPO: Warto stawiać na uprawę rzepaku!

logo_PSPO

Komunikat prasowy PSPO:

Warto stawiać na uprawę rzepaku!

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie oleju przerobiły w I półroczu 2018 roku łącznie 1,274 mln ton nasion rzepaku, dzięki czemu wyprodukowano 542 tys. ton oleju surowego oraz 709 tys. ton śruty poekstrakcyjnej rzepakowej. W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku oznacza to wzrost przerobu o ponad 130 tys. ton, co potwierdza, że lepsze od poprzednich zbiory rzepaku z 2017 roku zostały w głównej mierze zakupione i efektywnie zagospodarowane przez krajowe przetwórnie.

Wzrost produkcji oleju surowego w I połowie 2018 roku o prawie 70 tys. ton (z 640 tys. ton w tym samym okresie 2017 roku) nie miał analogicznego przełożenia na wzrost produkcji oleju rafinowanego, którego podaż wzrosła jedynie w tym czasie o 20 tys. ton do poziomu 206 tys. ton. Wskazywać to może, że zwiększył się udział krajowej produkcji oleju, jaka jest przeznaczana na cele wytwórcze biodiesla w Polsce. W kontekście jednocześnie zwiększonej dzięki temu podaży pasz rzepakowych tj. łącznie śruty i makuchu o ponad 77 tys. ton (729 tys. ton do 652 tys. ton w okresie styczeń-czerwiec 2018) dane PSPO potwierdzają, że krajowa podaż surowców białkowych i sektor biopaliw to mechanizm naczyń połączonych.

Szczególnego znaczenia nabiera w tym kontekście zawarte w czerwcu br. na poziomie UE porozumienie polityczne w sprawie nowej dyrektywy biopaliwowej (tzw. REDII) umożliwiającej krajom członkowskim utrzymanie udziału biopaliw surowców rolnych osiągniętego w 2020 roku, a w konsekwencji dalszy wzrost popytu na rzepak na kolejną dekadę tj. do 2030 roku. W przypadku Polski daje to bowiem efektywny rynek zbytu dla rzepaku na poziomie co najmniej 3,5 mln ton.

„Nasz dane produkcyjne za I półrocze 2018 roku po raz kolejny utwierdzają nas w przekonaniu
o ścisłej korelacji przemysłu olejarskiego z sytuacją w polskim rolnictwie. W 2017 roku mieliśmy lepsze zbiory, dzięki czemu Członkowie PSPO byli w stanie zwiększyć przerób i podaż produktów rzepakowych podążając za
rozwojem sytuacji popytowej. Cieszy fakt, że jednocześnie do wzrostu podaży śruty rzepakowej coraz więcej jej zużywamy w kraju. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, w pierwszej połowie 2018 roku jej eksport był o 5% mniejszy od wielkości eksportu w tym samym okresie 2017 roku. Trend jest więc optymistyczny dla rzepaku i liczymy, że tym bardziej będzie to mieć przełożenie na dalszą pozytywną politykę Rządu wobec biopaliw, bo to popyt na olej będzie decydować, ile wyprodukujemy pasz rzepakowych” powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

„Statystki przerobowe rzepaku PSPO potwierdzają, że branża olejarska w Polsce to bardzo ważna część naszego przemysłu rolno-spożywczego. Rzepak to druga po zbożach pod względem powierzchni uprawa krajowa, której dalszy rozwój ma wciąż – biorąc pod uwagę perspektywy rynkowe w kolejnych latach – głęboki sens ekonomiczny. Według danych KOWR w I kwartale br. do produkcji estrów metylowych trafiło ponad 190 tys. ton oleju rzepakowego i jestem przekonany, że zdecydowana większość z tego to surowiec krajowy przerobiony przez naszych Członków. Sytuacja w perspektywie 2020 roku, wobec rosnącego zapotrzebowania na biopaliwa w ramach Narodowego Celu Wskaźnikowego, mocno sprzyja rolnikom, którzy miejmy nadzieję pozytywnie odpowiedzą na zwiększony na ten cel popyt na rzepak ze strony krajowych tłoczni” – podsumował Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

 

KZPRiRB: Nie obserwujemy zmowy cenowej na rynku nasion rzepaku

Warszawa, 09.08.2018 r.

KZPRiRB: Nie obserwujemy zmowy cenowej na rynku nasion rzepaku

W reakcji na sugestie Krajowej Rady Izb Rolniczych dotyczących ewentualnej zmowy cenowej firm zaprawiających nasiona rzepaku zaprawami zawierającymi insektycydy (substancje z grupy neonikotynoidów): Cruiser OSR 322 FS i Modesto 480 FS Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych stwierdza, że nie odnotowaliśmy sygnałów od naszych członków potwierdzających tą tezę.

Decyzja o derogacji zapraw z grupy neonikotynodiów została bardzo dobrze przyjęta przez rolników- plantatorów rzepaku. Możliwość zaprawiania nasion rzepaku dobrymi zaprawami pozwala nam w sposób skuteczny i najtańszy chronić plantację rzepaku we wczesnych stadiach wzrostu i rozwoju roślin.

Decyzja o derogacji nakładała obowiązek zaprawiania nasion przez firmy, które posiadają certyfikat ESTA. Jest to wyrazem naszej troski o to, aby proces ten przebiegał bardzo profesjonalnie z pełną świadomością o dbałość środowiska, a nasiona miały gwarancję bezpiecznego i pełnowartościowego produktu.

Z poważaniem

Juliusz Młodecki

Prezes Zarządu

Kontakt

Krajowe Zrzeszenie Producentów
Rzepaku i Roślin Białkowych

ul. Szkolna 2/4 pok. nr 403
00-006 Warszawa
Tel: 022 826 80 07
E-mail: biuro@kzprirb.pl

Kontakt w terenie

Pobierz magazyn

Nr 49/2018

Najnowszy numer gazety “Nasz Rzepak”, pobierz najnowszy numer.

zobacz więcej

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas najnowsze artykuły oraz aktualne informacje zapisz się na newsletter.