Pola Demonstracyjne KZPRiRB- Wiszniów i Plebania Wola

W dniach 07-08 czerwca 2018 roku w Plebani Wola (gm. Dębowa Kłoda, pow. parczewski) i Wiszniowie (gm. Mircze, pow. hrubieszowski) odbyło się kolejne już jubileuszowe XV „Spotkanie na demonstracyjnych polach rzepaku, pszenicy i soi”, organizowanych przez Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, Związek Pracodawców Rolnych w Lublinie i TeamAgro Krystyna Kuczyńska.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rolnicy zostali zaproszeni do gospodarstwa rodzinnego w Plebani Wola o wielkości 360 ha, w tym 350 ha to grunty orne i do gospodarstwa rolnego w Wiszniowie, które liczy 515 hektarów, z czego 495 hektarów to grunty orne. Uprawiane są tu rzepak, pszenica, kukurydza na kiszonkę i soja. Są też łąki, sad jabłoniowy oraz prowadzona jest hodowla bydła mlecznego. Od kilku lat część pszenicy przeznaczana jest na reprodukcję materiału siewnego, zatem została wybudowana linia produkcyjna, która umożliwia doczyszczanie i zaprawianie nasion oraz konfekcjonowanie w opakowania od 50 do 500 kg.

Spotkanie powszechnie nazywane „Rzepakowymi polami” cieszyło się dużym zainteresowaniem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imprezy organizujemy od 15 lat, na pierwszej było 100-200 osób, teraz ponad tysiąc. Wydarzenie wymaga dużych nakładów pracy bowiem już w sierpniu kiedy siejemy rzepak robimy zasiewy pod kątem przyszłorocznych spotkań – mówi Szymon Kuczyński.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szymon Kuczyński, Wiceprezes KZPRiRB

Najpierw gospodarze oprowadzani przez pracowników TeamAgro Krystyna Kuczyńska zwiedzali pola, gdzie obejrzeli kolekcję 34 odmian rzepaku ozimego (z 10 hodowli), 14 odmian pszenicy ozimej (z 9 hodowli) i 8 odmian soi (z 3 hodowli). Zapoznali się także z zastosowanymi na polach zabiegami. Później odbyła się konferencja. Gospodarz spotkania, a zarazem wiceprezes zarządu KZPRiRB przedstawił sytuację na rynku rzepaku i roślin białkowych. – W tym roku minimalna oczekiwana cena na rynku to 1600 złotych. Susza rolnicza opanowała bowiem 90 proc. powierzchni Polski. U mnie, od marca, kiedy roztopił się śnieg nie mieliśmy zasilenia w wodę – mówił.
To problem tym bardziej znaczący, że rządzący fundują nam coś takiego jak „Polskie Wody” i opłatę za użytkowanie niezależnie od tego, czy będziemy korzystać ze stawu, rowu melioracyjnego czy własnego ujęcia głębinowego. Będą to poważne pieniądze, a ceny mamy, jakie mamy – dodał.
Ekspert poruszył też problem uprawy soi i zaliczenia jej do zazielenienia pod warunkiem zaprzestania stosowania herbicydów. Kolejnym istotnym problemem jest masowe wycofywanie całych grup substancji aktywnych w ochronie roślin.
Wycofując się z neonikotynoidów, wykorzystywanych jako zaprawa doprowadziliśmy do tego, że musimy o wiele więcej zużywać środków owadobójczych. Podczas, gdy nie ma bardziej proekologicznej metody walki ze szkodnikami niż podanie zaprawy przedsiewnie. Tym bardziej, że sieje się rzepak, kiedy pszczoła nie ma czego szukać na polu – przekonywał Kuczyński.

Dr hab. Witold Szczepaniak wygłosił wykład „Plon rzepaku i pszenic ozimych budujemy jesienią”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dr hab. Witold Szczepaniak

Z kolei Przemysław Gawlas, reprezentujący Donau Soja przekonywał słuchaczy do uprawy soi, która staje się coraz bardziej opłacalna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przemysław Gawlas

Ekspert z Concordia Polska TUW omówił zmiany w ubezpieczeniach upraw rolnych. Marta Skrzypczak, ekspert z Banku BGŻ BNP Paribas przedstawiła natomiast aktualną sytuację oraz prognozy rynku rzepaku i zbóż.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ekspert z Concordia Polska TUW

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marta Skrzypczak, Bank BGŻ BNP Paribas

Źródło: www.agropolska.pl, 12.06.2018

Kontakt

Krajowe Zrzeszenie Producentów
Rzepaku i Roślin Białkowych

ul. Szkolna 2/4 pok. nr 403
00-006 Warszawa
Tel: 022 826 80 07
E-mail: biuro@kzprirb.pl

Kontakt w terenie

Pobierz magazyn

Nr 49/2018

Najnowszy numer gazety “Nasz Rzepak”, pobierz najnowszy numer.

zobacz więcej

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas najnowsze artykuły oraz aktualne informacje zapisz się na newsletter.