Olej

Porównanie przeciętnego składu głównych kwasów tłuszczowych w różnych olejach jadalnych (w % sumy kwasów tłuszczowych)

Olej Zawartość kwasów tłuszczowych w % Stosunekomega-6: omega-3
Nasycone Nienasycone
Oleinowy Linolowy (omega-6) Linolenowy (omega-3)
Lniany 10 23 16 51 0,31:1
Lniany niskolinolenowy 10 19 69 2 34,5:1
Rzepakowy podwójnie ulepszony 7 62 20 10 2:1
Rzepakowy wysokooleinowy 7 77 7 7 1:1
Sojowy 13 37 41 9 4,6:1
Oliwa z oliwek 15 75 9 1 9:1
Kukurydziany 13 27 59 1 59:1
Słonecznikowy 14 18 68 śl. >136:1
Z pestek winogron 12 23 65 śl. >130:1
Sezamowy 13 45 42 śl. >84:1
Archidowy 19 51 30 >60:1
Palmowy (z owoców) 50 40 10 0,3 >33,3:1
Palmowy z ziaren (pestek) 82 16 3 >6:1

Źródło: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin

Olej rzepakowy jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A,E,Di K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasy te nie są w stanie być wyprodukowane przez organizm ludzki, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Tłuszcze zawierające NNKT posiadają wiele zalet:

  • Przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia
  • Utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
  • Działają przeciwkrzepliwie
  • Wpływają na cykl metaboliczny komórek
  • Zapewniają optymalny rozwój mózgu i wzroku

Wyprodukowanie i wprowadzenie do produkcji odmian podwójnie ulepszonych doprowadziło do wyeliminowania z nasion rzepaku niepożądanego kwasu erukowego. Został zmieniony skład kwasów tłuszczowych. Zwiększyła się obecność kwasu oleinowego, który w organizmie ludzkim odpowiada za obniżenie szkodliwej frakcji cholesterolu we krwi (LDL) i podwyższenie obecności cennej formy tj. cholesterolu (HDL). Bezerukowy olej rzepakowy zawiera kwasy linolowe i linolenowe, stanowiące prekursory witaminy F w ilościach zabezpieczających zapotrzebowanie organizmu ludzkiego.

Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki. Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za najzdrowszy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1.

Olej rzepakowy zawiera najmniej spośród wszystkich olejów nasyconych kwasów tłuszczowych (ok.6%) i znaczną ilość związków nienasyconych (ok. 58%). Zawartość kwasu oleinowego jest niewiele mniejsza niż w oliwie z oliwek. Innym bardzo ważnym elementem jest najwyższy udział kwasu linolenowego ( ok.10%).

Zastosowanie oleju rzepakowego:

  • Idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie
  • Polecany do pieczenia i duszenia
  • Wykorzystywany do wyrobu majonezu
  • Niezbędny do przyrządzania sałatek
  • Podstawowy produkt w przemyśle olejarskim jako osnowa tłuszczowa do produkcji margaryny
  • Nadaje się do przerobu na oleje i smary rozkładane biologicznie, rozpuszczalniki, środki powierzchniowo czynne (surfaktanty)

Po przeróbce chemicznej może być stosowany do produkcji farb i lakierów oraz ekologicznych wykładzin podłogowych

Opracowanie: Agnieszka Adamiak

Kontakt

Krajowe Zrzeszenie Producentów
Rzepaku i Roślin Białkowych

ul. Szkolna 2/4 pok. nr 403
00-006 Warszawa
Tel: 022 826 80 07
E-mail: biuro@kzprirb.pl

Kontakt w terenie

Pobierz magazyn

Nr 11/2012

Najnowszy numer gazety “Nasz Rzepak”, pobierz najnowszy numer.

zobacz więcej

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas najnowsze artykuły oraz aktualne informacje zapisz się na newsletter.