KZPRiRB

Patron strony
RAPOOL

20.11.2020 NOTOWANIA cen soi w Polsce i na świecie

Napisz na adres biuro@kzprirb.pl, aby otrzymać cotygodniowe notowania cen soi w  Polsce i na świecie.

Rusza 5. edycja Agro Akademii Banku BNP Paribas

Po sukcesie dotychczasowych czterech edycji Bank BNP Paribas kontynuuje cykl Agro Akademii – merytorycznych spotkań dla osób związanych z agrobiznesem, podczas których współpracujący z Bankiem eksperci dzielą się wiedzą na aktualne tematy dotyczące rolnictwa. W tym roku konferencje będą miały formułę online. Pierwsze z serii czterech bezpłatnych webinariów odbędzie się już 26 listopada.

– W ramach piątej edycji Agro Akademii skupiliśmy się na tematach poświęconych analizie i bliższemu spojrzeniu na światowe trendy, które obserwujemy także w Polsce. Każdą konferencję w ramach tego cyklu adresujemy m.in. do gospodarstw rolnych, firm z otoczenia agrobiznesu, zarówno naszych klientów, jak i osób, które są zainteresowane tematami związanymi właśnie z sektorem rolnym. Chcemy bowiem podzielić się globalną wiedzą i doświadczeniem, które – mamy nadzieję – pomogą naszym polskim partnerom podejmować trafne i świadome decyzje ukierunkowane na rozwój i innowacyjność w ich biznesach. Jako „Bank zmieniającego się świata” liczymy, że do pozytywnych zmian zachęcimy także naszych klientów. Modyfikacja dotychczasowego podejścia może zdecydować o „być albo nie być" firmy i jej dalszym rozwoju – powiedział Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów Agro Banku BNP Paribas.

Akademia, która odbędzie się po raz piąty, wpisuje się w politykę Banku BNP Paribas, zakładającą dbałość o finanse klientów oraz zapewnienie im merytorycznego wsparcia w biznesie. Hasło tegorocznej edycji Agro Akademii to Zrównoważony biznes. Cykl obejmie cztery spotkania online. Będą poświęcone wyzwaniom, przed którymi staje polskie rolnictwo w obliczu zmian klimatycznych skutkujących pogarszającą się jakością gleby oraz deficytem wody na terenach rolniczych, a także w obliczu epidemii wpływającej na utrudnienia w logistyce i dystrybucji produktów rolnych oraz zmian w nawykach konsumenckich przejawiających się, m.in. w coraz bardziej świadomych zakupach.

Terminy i tematy spotkań:
26 listopada 2020 r. – Owoce, hit eksportowy?
2 grudnia 2020 r. – Wyzwania branży mięsnej
9 grudnia 2020 r. – Woda i gleba w kontekście zmian klimatycznych
16 grudnia 2020 r. – Przyszłość wspólnej polityki rolnej (WPR) – innowacje i wyzwania

Konferencje adresowane są do rolniczek i rolników – przedsiębiorców, a także przedstawicieli firm i środowisk związanych z agrobiznesem zainteresowanych poszerzaniem wiedzy i jej wykorzystaniem we własnej działalności. Chętni mogą wziąć udział we wszystkich spotkaniach lub wybrać te najbardziej dopasowane do profilu ich biznesu. Formuła webinarów, poza możliwością wysłuchania wystąpień i dyskusji online, pozwoli uczestnikom na zadawanie pytań prelegentom. Spotkania poprowadzi Maria Sikorska – dziennikarka telewizyjna, autorka programów rolniczych.

Udział w spotkaniach jest bezpłatny. Wymagana jest wcześniejsza rejestracja na stronie www.agroakademia.com.pl, na której znajdują się szczegóły dotyczące wydarzenia, w tym program oraz sylwetki prelegentów. Na stronie będzie też zamieszczona transmisja online.

13.11.2020 NOTOWANIA cen soi w Polsce i na świecie

Napisz na adres biuro@kzprirb.pl, aby otrzymać cotygodniowe notowania cen soi w  Polsce i na świecie.

KOMUNIKAT PRASOWY PSPO: „Badania potwierdzają wysoki potencjał zastosowania pasz rzepakowych w żywieniu świń”

Taki wniosek płynie z wyników analiz i wdrożeń terenowych zaprezentowanych przez ekspertów żywieniowych trzody chlewnej podczas IV edycji konferencji Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu soi. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu trzody chlewnej”, jaka odbyła się zdalnie w dniu 4 listopada 2020 r.

Przedstawione wspólnie przez dr Tomasza Schwarza z Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie oraz dr Anitę Zaworską-Zakrzewską z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wyniki  badań w ramach prezentacji dotyczącej praktycznych aspektów zastosowania pasz rzepakowych w żywieniu świń, jednoznacznie dowodzą na realne możliwości istotnego zwiększenia w dawce żywieniowej udziału śruty poekstrakcyjnej i makuchu rzepakowego. Surowce te, produkowane ze współczesnych odmian rzepaku stanowią bezpieczny krajowy surowiec białkowy, możliwy do zastosowania w żywieniu każdej grupy technologicznej świń.

Doświadczenia amerykańskie wskazują na możliwość wręcz całkowitego wyeliminowania śruty sojowej paszą na bazie kukurydzy (od 67 do 77% udziału w mieszance w zależności od grupy wiekowej), zastępując ją śrutą rzepakową w żywieniu prosiąt po odsadzeniu (od masy 15 kg) bez straty dla efektywności jej wykorzystania i zdrowotności zwierząt. Potwierdzają to analizy poubojowe tusz, z których wynika również, że w przypadku śruty rzepakowej o podwyższonej zawartości białka (tzw. high protein) notowano nawet większą powierzchnię oka polędwicy.

Przebieg i wnioski z tegorocznej edycji naszej konferencji na temat śruty rzepakowej, która tym razem w całości poświęcona była trzodzie chlewnej, po raz kolejny utwierdzają nas w przekonaniu o konieczności dyskutowania o możliwościach zwiększania udziału pasz rzepakowych w rodzimej produkcji zwierzęcej. Już kilka lat temu  jedna z wiodących firm z sektora paszowego wskazywała na podobnym spotkaniu branżowym, że gdyby tylko wykorzystać te normy, które już obowiązują dla śruty rzepakowej w produkcji mieszanek pełnoporcjowych, wówczas popyt na nią przekraczałby krajową podaż. Dziś eksperci nie tylko to potwierdzają, ale idą dalej wskazując, że ten potencjał – nie tylko w przypadku świń, ale oczywiście uwzględniając także drób i bydło – to ponad 2,4 mln ton śruty rzepakowej na ok. 1,6 mln ton produkowanych w Polsce. To tylko pokazuje, że nadal mamy nad czym pracować “- powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

Konferencja PSPO odbyła się pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz patronatem branżowym Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, Izby Zbożowo-Paszowej, Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej oraz Krajowej Rady Izb Rolniczych, a jej organizację sfinansowano ze wsparciem Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Pełen zapis konferencji oraz prezentacje dostępne na stronie internetowej PSPO ww.pspo.com.pl oraz www.paszerzepakowe.pl

—————————————————————————————————————————

Warszawa, 12.11.2020 r.

O co zapytają w spisie rolnym?

O spisie

Statystyka publiczna zapewnia rzetelne, obiektywne i systematyczne informowanie społeczeństwa, organów państwa i administracji publicznej oraz podmiotów gospodarki narodowej o sytuacji ekonomicznej, demograficznej, społecznej oraz środowiska naturalnego. Wypełnienie tego zobowiązania gwarantuje m.in. realizacja spisów rolnych.

Wyniki spisu rolnego są jedynym źródłem, które pozwala dokładnie scharakteryzować polskie rolnictwo. Służą władzom lokalnym i centralnym do podejmowania trafnych decyzji strategicznych, opartych na analizie danych.

Obowiązek realizacji spisów nakłada na państwa członkowskie Unii Europejskiej rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady, jak również wynika on z rekomendacji FAO, zawartych w dokumencie pn. Światowy program spisów rolnych rundy 2020 r. W państwach członkowskich ONZ pełne badanie realizowane jest raz na 10 lat i obejmuje wszystkie gospodarstwa rolne. Poprzedni Powszechny Spis Rolny odbył się w Polsce w 2010 r.

Najbliższy Powszechny Spis Rolny będzie prowadzony w całej Polsce od 1 września do 30 listopada 2020 r., według stanu w dniu 1 czerwca 2020 r.

 

więcej

Kontakt

Krajowe Zrzeszenie Producentów
Rzepaku i Roślin Białkowych

ul. Szkolna 2/4 pok. nr 403
00-006 Warszawa
Tel: 882 133 153
E-mail: biuro@kzprirb.pl

Kontakt w terenie

Pobierz magazyn

Nr 56/2020

Najnowszy numer gazety “Nasz Rzepak”, pobierz najnowszy numer.

zobacz więcej

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas najnowsze artykuły oraz aktualne informacje zapisz się na newsletter.