Patron strony
RAPOOL

“Dni soi – warsztaty polowe” Agroyoumis w Tarnawie

25 września 2020 roku w województwie dolnośląskim, w gospodarstwie rolnym Pana Grzegorza Ożgi odbyło się spotkanie „Dni soi – warsztaty polowe”, które zostało zorganizowane pod patronatem Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, a głównym inicjatorem wydarzenia była firma Agroyoumis, wraz z partnerami: firmami BASF, Horsch, Plocher – Agrotechnologia Inaczej.

Wydarzenie poprowadziła Pani Karolina Ożga, która w swoim wystąpieniu z pasją opisała rodzinne gospodarstwo państwa Ożga, które od 21 lat uprawiane jest w technologii bezorkowej. Od kilku lat wysiewana jest tam soja, która prowadzona jest w sposób ekologiczny. Dodatkowo rolnicy na swoich polach od 20 lat nie używają fosforu i potasu, a to dzięki technologii niemieckiej firmy Plocher, która promuje naturalne preparaty wspierające glebę i jej strukturę oaz rozwój roślin.

Ofertę odmian soi z portfolio Agroyoumis zaprezentowała Pani Natalia Sibirtseva. Rolnicy mogli wysłuchać, jakie są zalety tych odmian, a jednocześnie udzielono im wielu praktycznych porad dotyczących agrotechniki soi. W prezentacji zwracano uwagę m.in. na przestrzeganie norm wysiewu, czy znaczenie zaprawiania nasion soi. 

Ciekawy wykład przedstawił Pan Tomasz Towpik, reprezentujący firmę Horsch, który mówił o ekologii w rolnictwie. Starał się on odpowiedzieć na pytania, dlaczego rolnicy powinni zainteresować się zagadnieniami związanymi ze zrównoważonymi systemami żywnościowymi oraz tym w jaki sposób wprowadzać w swoich gospodarstwach produkcję “eko”. Zaprezentował też rozwiązania maszynowe firmy Horsch, które mogą być wykorzystywane m.in. w gospodarstwach ekologicznych.

Lustracja pól soi, uprawianej ekologicznie i w technologii bezorkowej odbywała się w dużym pośpiechu, ze względu na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Mimo to, rolnicy mogli porównać poletka z różnymi odmianami soi, obejrzeć ich pokrój, osadzenie strąków, czy poobserwować efekt szczepienia nasion bakteriami brodawkowatymi. Większość z roślin, pomimo późnego wysiewu i wiosennej suszy, wyglądała bardzo dobrze, nic więc dziwnego, że powierzchnia pól obsiewanych soją w gospodarstwie państwa Ożga powiększa się z roku na rok.

Źródło: www.bezpluga.pl

Bardzo serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji ze spotkania. 

 

Kontakt

Krajowe Zrzeszenie Producentów
Rzepaku i Roślin Białkowych

ul. Szkolna 2/4 pok. nr 403
00-006 Warszawa
Tel: 882 133 153
E-mail: biuro@kzprirb.pl

Kontakt w terenie

Pobierz magazyn

Nr 56/2020

Najnowszy numer gazety “Nasz Rzepak”, pobierz najnowszy numer.

zobacz więcej

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas najnowsze artykuły oraz aktualne informacje zapisz się na newsletter.