Patron strony
GÓRNICZE ZAKŁADY DOLOMITOWE

V EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEJ KONFERENCJI PSPO NA TEMAT ŚRUTY RZEPAKOWEJ

  

Serdecznie zapraszamy do udziału w V Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”, która odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem.

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, we współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, już po raz kolejny organizuje doroczną konferencję dla producentów rolnych promującą wykorzystanie krajowych rodzimych pasz rzepakowych. Wydarzenie odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem (Hotel Odessa, ul. Przemysłowa 6).

W ostatnich latach zauważalna jest tendencja wzrostowa w wielkości podaży nasion rzepaku, co widoczne także było poprzez ustanowienia rekordowego przerobu przez firmy członkowskie PSPO w sezonie 2021/2021. Skłania to do refleksji na temat wykorzystania śruty rzepakowej w rodzimej hodowli, w szczególności tam, gdzie bariery jej zastosowania często znacznie wykraczają ponad realia praktyczne, a tak jest zwłaszcza w przypadku przeżuwaczy. W tym roku już po raz drugi swoją uwagę w historii naszej konferencji koncentrujemy na producentach mleka, których serdecznie zapraszamy do spotkania z uznanymi ekspertami żywieniowymi i praktykami z powodzeniem stosujących śrutę rzepakową w skarmianiu krów mlecznych.

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Więcej informacji mogą Państwo uzyskać kontaktując się z biurem PSPO

Zgłoszenia uczestnictwa w konferencji prosimy zgłaszać mailowo na adres: biuro@pspo.com.pl

 

PROGRAM:

10.00 Rozpoczęcie konferencji

  • Iwona Dyba, Redaktor Naczelna Farmer.pl

10.00 – 10.20 Otwarcie konferencji i powitanie uczestników:

  • Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

  • Wojciech Mojkowski, Dyrektor, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

  • Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

10.20 – 10.40 Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie

  • Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

10.40 – 11.30 Dlaczego poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest lepsza dla krów mlecznych niż poekstrakcyjna śruta sojowa?

  • prof. dr hab. Zygmunt Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

11.30 – 12.00 Przerwa kawowa

12.00 – 12.40 Możliwości wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w paszach starterowych dla cieląt

  • dr hab. Paweł Górka, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie 

12.40 – 13.00 Praktyczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w żywieniu stada bydła mlecznego

  • Ewelina Szmurło, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

13.00 – 14.10 Debata ekspercka

  • Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO;

  • Wojciech Mojkowski, PODR w Szepietowie

  • Juliusz Młodecki, Prezes KZPRiRB

  • dr Dariusz Piątek – przedstawiciel PFHBiPM;

  • Jarosław Iwaniuk – przedstawiciel sektora paszowego

14.10 – 14.20 Podsumowanie i zakończenie konferencji

14.20 Obiad

 

Konferencja jest finansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

Kontakt

Krajowe Zrzeszenie Producentów
Rzepaku i Roślin Białkowych

ul. Szkolna 2/4 pok. nr 403
00-006 Warszawa
Tel: 882 133 153
E-mail: biuro@kzprirb.pl

Kontakt w terenie

Pobierz magazyn

Nr 54/2020

Najnowszy numer gazety “Nasz Rzepak”, pobierz najnowszy numer.

zobacz więcej

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas najnowsze artykuły oraz aktualne informacje zapisz się na newsletter.